Eigen huis kopen? Handige tips


Wie een eigen huis wil kopen, moet goed opletten en veel moeite doen. Bepalen hoeveel je hebt te besteden en hoeveel je kunt lenen qua hypotheek, bezichtigen, onderhandelen, ondertekenen en vaak ook verbouwen en/of klussen.

In deze tijd is het de gewoonste zaak van de wereld om boven de vraagprijs te bieden. Dit ‘extra’ bedrag past soms niet in de financiering van de hypotheek, het is handig om deze speelruimte van tevoren goed te checken. Je hebt ook geld nodig voor de kosten koper, 2 procent van de woningwaarde. Hou ook geld over voor verbouwing en inrichting, want alleen als je je nieuwe huis energiezuiniger maakt, zoals isolatie of een warmtepomp, kun je extra geld lenen. Denk hierbij ook aan de mogelijkheden voor subsidie, belastingvoordeel of een ‘energiebespaarlening’ met lage rente.

Neem je tijd om een keuze te maken, bijvoorbeeld met een hypotheek van NIBC Direct, maar wacht niet op de Open Huizen Dag, als de woning dat je graag wilt, goed in de markt ligt. De snelle beslisser gaat er met jouw droomhuis vandoor, terwijl jij met andere potentiële kopers op je gemak koffie drinkt bij de verkoper.

Bij een huis dat al wat ouder is, is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit kan voordat je de koopovereenkomst ondertekent, of je tekent het contract inclusief ontbindende voorwaarden. Dit betekent dat de koop niet doorgaat als blijkt dat het (te) veel geld kost om de verborgen gebreken, zoals lekkages of houtrout, te laten fixen. Hoe hoog dit bedrag is, kun je overeenkomen met de verkoper.

Het spreekt voor zich dat je ook de bepaling ‘onder voorbehoud van financiën’ in het koopcontract laat zetten. Als onverhoopt de hypotheek toch niet rondkomt, dan hoef je geen aanzienlijk bedrag te betalen aan de verkoper.