Eerder lente in de stad


Als je van de lente houdt, kan je het best in de stad wonen. Onderzoekers van de University of Maryland ontdekten dat de lente daar het eerst begint. In het tijdschrift ‘Global Change Biology’ schrijven ze dat de warmte van onder andere auto’s en gebouwen zorgt ervoor dat de stadslente eerder begint en de winter langer op zich laat wachten.

Wetenschappers analyseerden satellietbeelden van de afgelopen 25 jaar. Daaruit bleek dat de seizoenen in grote steden als Londen en New York zich door stadswarmte niet meer aan de meteorologische afspraken hielden. En die invloed is tot 30 kilometer buiten de steden te merken. Dat is in een Nederland een groot deel van het land. Dus komt de lente, profiteer er dan van. Bijvoorbeeld met een Grote collectie tuintafels.

Onderzoeker Andrew Elmore ziet wel voordelen in de klimaatverandering: ‘Alles verandert wanneer de bladeren weer groen worden. Bomen zuiveren kooldioxide uit de lucht en pompen water de atmosfeer in. Het is alsof het hele landschap na een lange uitademing weer inademt. Ook tuinders hebben meer tijd om hun gewassen te laten groeien en opnieuw te zaaien.’

Niet alleen de stadsomgeving beïnvloedt het moment waarop het lente wordt ook hoogte en de afstand tot de zee spelen een rol. Wanneer Elmore meer specifieke data weet te verzamelen, hoopt hij beter in te kunnen schatten hoe bossen reageren op ‘global warming’ en steden.