Doe-het-zelf tegen hartaanval


Het dak lekt. Bel je een aannemer of ga je zelf nieuwe pannen leggen? Wie zijn gezondheid belangrijk vindt, pakt de ladder uit de schuur en gaat het dak op of de tuin in. Activiteiten als doe-het-zelf en tuinieren zijn namelijk heel belangrijk in het voorkomen van hartproblemen, zeggen Zweedse onderzoekers.

Ze volgden 4000 inwoners van Stockholm gedurende een periode van 12 jaar. Deze mensen waren allemaal boven de 60. Ze moesten uitgebreid rapporteren hoeveel activiteiten ze deden in en om het huis en of ze sport beoefenden. Mensen die opgaven flink in de tuin of huis te werken, hadden een 27 procent lager risico op een hartaanval.

Medisch onderzoek van de proefpersonen toonde aan waarom. Mensen die zich flink inspanden in huis of tuin (of een Tuinhuisje bouwden) hadden lagere cholesterolgehaltes en hun vaatstelsel zag er beter uit. Hun bloed was ook minder vettig.

De kleinere kans op een hartaanval was ongeacht of mensen daarnaast ook nog aan sport deden. Toch raden de onderzoekers van de Swedish School of Sport and Health Sciences mensen aan om ook te sporten. Proefpersonen die zowel thuis als op het sportveld actief waren, vertoonden de beste resultaten.

Volgens de Zweden kun je grotere huishoudelijke klussen dus zien als een vorm van beweging. Alleen de vaat doen en stofzuigen is niet genoeg, bleek vorige week uit een Brits onderzoek. Mensen die dat als beweging tellen en daardoor geen andere sporten doen, zijn juist zwaarder dan gemiddeld.

Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.