Een dashcam nuttig of overbodige luxe?


Als het om autokleuren gaat, zijn de meeste mensen een beetje saai. Zwart, donkerblauw, wit of bordeaux zijn de meest voorkomende kleuren. Terwijl er wat voor te zeggen is om je auto geel te verven, als je tenminste minder kans op een ongeluk wil. Onderzoek onder taxi’s in de drukke stadstaat Singapore heeft uitgewezen dat deze kleur veel veiliger is.

Voor het onderzoek werden de gegevens van alle 16.700 taxi’s van de grootste taxi-onderneming daar geanalyseerd. De onderneming heeft alleen gele en blauwe taxi’s.

Uit het onderzoek van National University of Singapore kwam naar voren dat de blauwe taxi’s tien procent vaker een ongeluk hadden dan de gele. Per maand krijgen taxi’s die geel zijn per duizend auto’s zes ongelukken minder. Terwijl de chauffeurs hun auto willekeurig krijgen toegewezen, dus beide kleuren hebben hun evenveel risico op een slechte bestuurder.

Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak in de betere zichtbaarheid van de gele auto’s. Die kleur is voor andere automobilisten beter te zien, vooral na donker of als het slecht weer is. Blauw valt schijnbaar toch een beetje weg tegen de achtergrond in de stedelijke omgeving van Singapore. Dat effect kan natuurlijk teniet worden gedaan als er meer gele auto’s komen.

Heb je geen gele auto en wil je je toch graag wat veiliger rijden, dan kun je altijd nog een dashcam installeren. Niet dat je er ongelukken mee voorkomt, maar volgens de Consumentenbond kun je na een ongeluk de beelden van de dashcam goed gebruiken om schade te claimen.

Op zoek naar een goede camera, kijk eens bij leverancier 123carcam.nl.