Cremeren, resomeren en promesseren


Uitvaarten kunnen op vele manier worden gedaan. Van heel sober tot erg duur, precies zoals de overledene zou willen. Wie uitvaartverzekeringen wil vergelijken, kan online heel goed terecht. Bij Elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl bijvoorbeeld. Vervolgens is nog de vraag: wat voor uitvaart moet het worden?

Cremeren
In Nederland al jaren gangbaar. Een lijk wordt verhit tot 1100 graden, waardoor het weefsel en de botten vlam vatten. Binnen een paar uur is een dode opgestookt en blijft er weinig over dan as en stukken bot. Die worden verpulverd. De as kun je uitstrooien, bewaren of begraven.

Resomeren
Een resomator, een machine die er uit ziet als een grote wasdroger, tovert een lijk binnen drie uur om tot een fijn hoopje poeder. De Resomator wordt gevuld met een mix van water en de bijtende stof kalium-hydroxide (ook wel bekend als loog) en gestookt tot 180 graden. Bij die temperatuur ontbindt de kalium-hydroxide een lijk in drie uur. Het vlees lost op in de vloeistof. In Nederland wordt gestudeerd op de mogelijkheid om deze techniek hier toe te staan.

Promesseren
Een methode die is uitgevonden in Zweden. Een lijk wordt gedompeld in vloeibare stikstof. Daardoor bevriest het lichaam, dat daarna met trillingen tot stof wordt gereduceerd. Het stof wordt ontdooid, waarna het vocht kan verdampen. Het overgebleven poeder is geschikt voor recycling, er kunnen bijvoorbeeld metalen uit worden gehaald. Je kunt het begraven in een ondiep graf. Nog niet beschikbaar in Nederland, maar vanwege het ruimtebesparende element mogelijk wel in de toekomst.

Ruimtebegravenis
Een lijk wordt eerst gecremeerd en dan met een raket de ruimte ingeschoten. Op een hoogte tussen de 500 en 600 kilometer hoogte wordt een blik met de as uitgeworpen en komt in een baan om de aarde. Door de zwaartekracht verbrandt het blik uiteindelijk in de dampkring. Via een organisatie in de VS, maar uiteraard prijzig.

Natuurlijk ontbinden
Een rage in Amerika. Je legt een lijk op een plek in de vrije natuur en laat de biologie haar werk doen. Het kadaver wordt door dieren en de elementen ontbonden, meestal binnen een paar dagen. In Nederland nog volstrekt illegaal.