Chirurgen moeten gamen


Bijna alle studies die zijn gedaan naar gamen zoeken naar negatieve gevolgen van deze activiteit. Of kinderen er druk van worden, automobilisten agressief of huisvrouwen onrustig. Eindelijk is er nu een studie die iets positiefs heeft ontdekt: je gaat er beter door opereren.

Aan de Sapienza universiteit in Rome (Italië) werden 42 net afgestudeerde chirurgen 2 jaar lang gevolgd. Ze hadden allemaal weinig tot geen ervaring met videospelletjes. Ze kregen als opdracht om niets te doen, te gaan tafeltennissen of op de Wii te gaan spelen. Iedere maand werd hun talent op de operatietafel getest op een chirurgische simulator.

Ook handig tijdens een grote operatie: de medische klompen van bowork.nl.

De deelnemers werd gevraagd via laparoscopie (een operatie via een klein sneetje) de galblaas van een patiënt weg te nemen. Aan het begin kostte dat alle nieuwe chirurgen gemiddeld 701 seconden. De groep die niets deed of tafeltenniste verbeterde in de loop van de 2 jaren naar 655 seconden; de Wii-groep naar 565 seconden. Ook waren de Wii-chirurgen accurater en handiger.

De onderzoekers beklemtonen dat ze niet door Sony (de maker van de Wii) zijn gesponsord. Voor wie ook handig wil worden, in het onderzoeksrapport, dat via de open access site PlosOne verkrijgbaar is, staat dat de Wii-trainers de spelletjes Tafeltennis, Tennis en Flyover hebben gedaan.