Betekenis van automerken


Auto’s hebben soms gekke namen. Waar komen die toch vandaan? Faqt zet ze op een rijtje.

‘Gemaakt in Japan’ oftewel Nippon Sangyo gaf de Nissan zijn naam.

Toyota is genoemd naar de stichter van het bedrijf Sakichi Toyoda. De ‘D’ werd een ‘T’ omdat die met acht penseelstreken te schrijven is in het Japanse schrift, tegen negen voor Toyoda. Acht is een geluksgetal.

Chrysler is ook vernoemd naar een persoon: Walter Chrysler. Hij was hoofd productie bij Buick, maar vertrok om een eigen autofabriek op te zetten.

Henry Ford was geen makkelijke man, en arrogant was hij ook. Toen hij zijn automerk een naam moest geven, koos hij voor zijn eigen achternaam. Zoek je dakdragers van het merk Ford Focus?

De Oostenrijkste coureur Emil Jellinek racete met veel succes in Daimler auto’s uit Duitsland. Rond 1900 was hij zo populair dat hij de nieuwste Daimler een naam mocht geven. Het werd Mercedes, naar zijn dochter. De naam is blijven hangen.

Volvo is Latijns voor ‘ik rol’. Oorspronkelijk was Volvo een kogellagerfabriek (vandaar dat rollen). Na verloop van tijd werden er ook auto’s gemaakt, maar de naam bleef hangen.

Antoine Laumet de La Mothe, ridder van Cadillac is de naamgever van de Cadillac. Hij stichtte de stad Detroit, waar Cadillac vandaan komt.

Trek de woorden Svenska Aeroplan Aktiebolag, oftewel Zweedse Vliegtuigenfabriek BV, samen en je krijgt Saab.

Mazda is de god van wijsheid in het Zoroastrische geloof.