De meeste auto-ongelukken gebeuren niet als mensen op hoge snelheid in de remmen moeten. Het gaat veel vaker mis in parkeergarages en op rustige parkeerplaatsen, op lage snelheid, blijkt uit cijfers van politie en verzekeraars. Toch zijn de meeste slimme veiligheidsopties daar niet op gemaakt.
Auto’s worden snel slimmer gemaakt, maar veel van de nieuwe geavanceerde technieken gaan erom dat de auto’s kunnen helpen bij het besturen of dat zelfs overnemen. Maar waar ze nog wat achterblijven, zijn technieken die de veiligheid verbeteren niet als de auto op snelheid is, maar vooral ook tijdens die langzame maneuvres. Met name langzaam achteruit parkeren blijkt een hoge kans te geven op botsingen. Autofabrikanten Cadillac en Subaru lijken op dat front de leiding te nemen met een paar slimme onderdelen.
Subaru Outbacks en Cadillac XT5’s uit 2017 zijn daarom uitgerust met remmen die zichzelf kunnen inschakelen als de bestuurder achteruit rijdt. De beide auto’s hebben daarom een uitzonderlijk hoog veiligheidskeurmerk gekregen van een onafhankelijk beoordelingsinstituut in Amerika.
De auto’s van Cadillac en Subaru scoorden het hoogst in een onderzoek omdat ze veilig door de moeilijkste parcours in de test reden, zelfs in achteruit. Andere modellen in de nieuwe ‘achteruit-rijden-en-niet-crashen’-test die het ook vrij goed deden waren de BMW 5-series, Infiniti QX60, Jeep Cherokee en Toyota Prius.
Er zijn wel andere fabrikanten die auto onderdelen maken zoals camera’s om mee achteruit te kijken, sensors aan de achterkant en system die alarmgeluiden kunnen maken als iets te dichtbij komt, maar de combinatie met automatische remmen bij het achteruitrijden is een vrij nieuwe vondst.