Wetenschappelijk onderzoek: hoe word je beroemd?


Waarom en hoe worden mensen beroemd? Een Amerikaanse professor zoekt het uit. Met hulp van Amsterdamse hoeren.

De professor in kwestie heet Nick Trujillo en hij doceert communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Sacramento. Maar de wereld kent hem binnenkort wellicht als Gory Bateson, rock & roll legende. Professor Trujillo is bezig met baanbrekend onderzoek naar het fenomeen beroemdheid. Hoe wordt je het? Wat doet het met een mens? Om het zelf te ervaren probeert hij met alle macht een popster te worden.

Dat lukt natuurlijk niet zomaar. Trujillo kwam niet eens door de voorronden van Idols. De professor heeft echter een machtig wapen: YouTube.

Hij heeft dik zeventig video’s van zichzelf op de site gezet. Op de meeste opnames zingt hij, zichzelf begeleidend op gitaar. Er zijn filmpjes van Bateson/Trujillo bij het graf van rocker Jim Morrison in Parijs en er is een opname van Bateson die ‘het officiële lied’ van de campagne van Obama zingt, Yes We Can.

Bateson is volgens deze filmpjes zogenaamd al beroemd. Hij doet zich voor als iemand die in de jaren zeventig enkele grote hits had met zijn band The Ethnogs om het daarna als solo-artiest wat rustiger aan te doen.

Zoals het een echte rocker betaamt, toert Bateson. Zo was hij in Japan en Nederland. In Amsterdam bezocht hij de hoerenbuurt in Amsterdam. Op bezoek bij een prostitué zingt hij Wonderful Tonight van Eric Clapton – een nummer dat Bateson beweert ooit te hebben geschreven voor Clapton onder de titel Smelly Armpits.

Bateson in Amsterdam
Bateson in Amsterdam

De meningen over Trujillos wetenschappelijke methodes zijn verdeeld. Sommige collega’s vinden het onderzoek weinig voor stellen en proberen hem te laten ontslaan. Volgens anderen zijn Trujillos pogingen om het leven van een ster te leiden baanbrekend. MTV heeft in ieder geval al interesse getoond om Bateson te gaan volgen in een documentaire. Trujillo zegt zijn pad naar beroemdheid nauwlettend te documenteren. Hij wil er over enkele jaren een academisch verantwoord boek over schrijven.