Zuster teddybeer


De wereld van veel ouderen is stil. Maar dankzij Japanners hebben ze er binnenkort een superslim maatje bij. De teddybeer.

Deze beer hoopt ooit ouderen te mogen vermaken
Deze beer hoopt ooit ouderen te mogen vermaken

Japanse onderzoekers hebben een teddybeer ontwikkelt die ouderen op hun gemak stelt door lief te lachen. Nu doen teddyberen dat altijd al, maar deze beren kunnen ook op gedrag van hun eigenaren reageren.

Een technologiebeurs bij Tokyo had de primeur van deze superslimme beer. De knuffel is uitgerust met een cameraatje in de ronde neus dat gezichten kan herkennen en ook gezwaai kan opmerken. Aai je over het hoofd of armen en benen van deze zorgzame beer, dan voelen speciale sensors dit.

De teddybeer kan vervolgens 300 verschillende bewegingen en geluiden maken. Van schuddebuikend giechelen tot snurkend een dutje doen. Het kan een vast maatje worden van ouderen, dit zou volgens de onderzoekers daarom ideaal zijn voor eenzame ouderen die gezelligheid missen.

Dat de uitvinding uit Japan komt is geen verrassing. Behalve dat ze al jarenlang een technologisch hoogontwikkeld land zijn ligt er ook een demografische reden achter deze uitvinding. Ze moeten in Japan wel dingen voor ouderen verzinnen, mensen worden namelijk nergens zo oud als in het land van de rijzende zon. Mannen worden hier gemiddeld 79 en vrouwen zelfs 86. Nu kunnen ze dus, net als in het begin van hun leven, liefde, troost en gezelligheid vinden bij een oude vertrouwde teddybeer.

Foto: Flickr