Zoiets, meneer Blatter?


Oekraïne scoort tegen Engeland een doelpunt, maar ondanks vijf officials op en rond het veld ziet niemand dat. Het organiserende land van het EK mist daardoor de volgende ronde. Volgens Sepp Blatter, baas van de wereldvoetbalbond Fifa, is het tijd voor doellijntechnologie. Anderen pleiten daar al jaren voor. Gelukkig is die technologie er allang, andere sporten gebruiken het al. Buiten het voetbalveld zijn ook andere technologieën uitgevonden die het voetbal eerlijker zouden kunnen maken.

Doellijn: ijshockey
Bijna geen enkele teamsport gaat zo snel als ijshockey. De puck kan snelheden van rond de 150 kilometer per uur bereiken. Dus zijn elektronische hulpmiddelen al jaren vaste prik in het ijshockey. De goal en de doellijn in het ijs zijn voorzien van sensoren. Die pikken een signaal op van twee chipjes in de puck. Gaat één of beide chipjes voorbij de doellijn, dan geeft de sensor een signaal naar de scorecomputer.

Buitenspel: autosport
Oliemerk Castrol liet de afgelopen paar EK’s zien dat hun autosportsystemen ook in het voetbal nuttig zijn. Castrol gebruikt een dozijn camera’s rond het voetbalveld. Samen stellen deze camera’s een driedimensionaal beeld van het veld samen. Krachtige computers volgen alle individuele spelers en kunnen zo meetgegevens produceren over hun loopvermogen, balbezit en ontelbare andere zaken. Maar het systeem kan ook buitenspel constateren.

Bal buiten: tennis
Wie wel eens naar Wimbledon kijkt, weet dat daar een zoemer gaat als de bal buiten is. Die zoemer is verbonden met druksensoren in en om de kalklijnen. Daarmee is onomstotelijk vast te stellen of een bal nét op of nét buiten het midden van de zijlijn is. Het systeem is zo precies, dat het zelfs de spin van een bal kan vaststellen, zodat het tegenwoordig ook voor training wordt gebruikt.

Overtredingen: computer
Twee Koreaanse technici bedachten een paar jaar geleden een systeem om van zeuren tegen de scheidsrechter af te zijn. Coaches, scheidsrechters en sporters kijken naar een serie overtredingen op een dvd. De spelers in het filmpje zijn onherkenbaar gemaakt. Per overtreding geven ze aan of het een vrije trap, een gele of een rode kaart is. Een computer telt de scores en bepaalt wat gemiddeld genomen de sanctie op een vergelijkbare overtreding is. Tijdens de wedstrijd vergelijkt de computer echte overtredingen met situaties in de database en geeft de toepasselijke straf.

Follow Faqtman on Twitter