Zijn E-nummers slecht voor je?


Je hoeft voor E-nummers niet bang te zijn.

Op sommige internetsites staat dat de meeste E-nummers (additieven in voedsel) eigenlijk heel slecht zijn voor het lichaam en gezondheid. Dat deze ziektes kunnen veroorzaken en ernstige bijwerkingen hebben. Wat is hiervan waar? – Marla

De E in E-nummers staat voor ‘Europa’. E-nummers zijn dan ook stoffen die je in alle landen in de Europese Unie in bepaalde hoeveelheden aan voedsel toe mag voegen om deze appetijtelijker of smaakvoller te maken. Het zijn bijvoorbeeld geur- en smaakstoffen, verdikkingsmiddelen en middelen om twee stoffen te mengen die eigenlijk niet gemengd kunnen worden (emulgatoren).

E-120 is bijvoorbeeld rode kleurstof, een middel dat je in veel rood snoep tegen komt, E-410 is gom, veel gebruikt in drop, E-620 is glutamaat, een smaakversterker die van nature ook in kaas voorkomt.

De wat geheimzinnig aandoende codes, plus de chemische namen van de stoffen waar ze voor staan, schrikken veel mensen af. Neem E 228, kaliumwaterstofsulfiet. Klinkt eng, maar het is een conserveringsmiddel dat zorgt dat in vruchtensap schimmel geen kans maakt. Zonder dit middel zou je van een pak vruchtensap erg ziek kunnen worden. Daarom is het in Europa en de Verenigde Staten goedgekeurd, mits je er geen eetlepel van naar binnen werkt.

Bovendien staan de meeste E-nummers voor stoffen die gewoon in de natuur voorkomen, zoals E 412, guarpitmeel, een verdikkingsmiddel. Andere E-nummers ken je vooral als stoffen die erg goed voor je zijn, zoals E 300, beter bekend als vitamine C.

Desondanks kun je op internet nogal wat onzin vinden over E-nummers, meestal van mensen die de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Vaak wordt aan één enkel E-nummer een groot aantal ziektes of aandoeningen toegeschreven. Zou een E-nummer puur vergif zijn (wat ze niet zijn, de Europese Unie test deze stoffen constant) dan zou ieder nummer slechts verantwoordelijk zijn voor een zeer beperkt aantal symptomen.

Dit alles wil overigens niet zeggen dat je niet allergisch kunt zijn voor een bepaald E-nummer. Net als bij bijna alle voedingsstoffen (aardbeien, noten, tomaten), kun je bijvoorbeeld een allergie hebben voor bijvoorbeeld een bepaalde stof. Er zijn mensen die niet tegen sulfiet kunnen en dus van het kaliumwaterstofsulfiet uit het bovenstaande voorbeeld een pijnlijke maag krijgen. Of je een voedselallergie hebt, kan een dokter of diëtist vast stellen. Een eventuele allergie zegt niets over de algemene veiligheid van een stof.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter