Wordt was op 30 graden wel schoon?


Tegenwoordig wordt op veel wasmiddelen vermeld dat ze al op 30 of 40 graden schoon wassen. Echter op deze temperaturen sterven bacteriën welke in bijvoorbeeld in vaatdoekjes en ondergoed zitten niet. Op welke temperatuur sterven bacteriën met gebruik van wasmiddel, of kan je toch gewoon beter dit soort zaken op 90 graden wassen? – Bob

Hoe kunnen we zodanig energiezuinig wassen en kleren toch schoon uit de wasmachine halen?

Wassen bij lagere temperatuur is een algemeen gehoord advies om tot energiebesparing over te gaan. Wassen op 95 graden kost ongeveer veertig procent meer stroom dan op 60 graden en wassen op 60 graden vraagt weer ongeveer vijftig procent meer elektriciteit dan op 40 graden, aldus Marijke Brunt in haar succesvolle gids Milieusparend huishouden.

De conclusie lijkt voor de hand liggend: omlaag met die temperatuur! Het is een goedbedoeld, maar erg ondoordacht advies, vindt ir. Diana Uitenbogerd, die ooit een diepgaand onderzoek heeft gedaan naar energieverbruik binnen huishoudens. Als je het wasproces vrij technisch bekijkt, klopt het misschien wel, aldus Uitenbogerd, maar er zijn veel meer factoren belangrijk, zoals het plannen van de was. Volgens haar zou een veel beter advies zijn om de kleren een dagje langer te dragen.

Keuzemomenten, daar gaat het om. Bijvoorbeeld hoeveel dagen achtereen je een kledingstuk draagt, op welke manier je het wasgoed sorteert (wit, licht gekleurd of bijvoorbeeld donker gekleurd) en welke wastemperatuur je vervolgens gebruikt om het geselecteerde wasgoed te reinigen. Daarbij volgt ook nog een keer de keuze van het wasmiddel, de mate waarin de wasmachine beladen is, of dat je de specifieke kleding op de hand wast. Toch komt ook Uitenbogerd uiteindelijk toch ook tot de conclusie dat het op lagere temperatuur wassen een belangrijke manier is om energie te besparen.

Nu er inmiddels ook de mogelijkheid is om kleren bij 15 graden te wassen, gewoon koud water dus, waar zelfs een speciaal wasmiddel voor ontwikkeld is, komt de prangende vraag van de lezer weer naar voren: kan je niet beter op 90 graden wassen, omdat je anders met bacteriën blijft zitten?

Wat betreft ondergoed, babykleding, dweilen, vaatdoeken en beddengoed wel. Schimmels, mijten (beddengoed!) en bacteriën gaan pas dood vanaf 60 graden. Andere wasjes kunnen koeler. De website MilieuCentraal adviseert om slechts af en toe, bijvoorbeeld een tot twee keer per maand, op een hoge temperatuur te wassen, met name bij besmettelijke ziekten, huisstofmijtallergie, of wanneer het wenselijk is om vaatdoekjes en babyspullen te wassen. Ook voor de wasmachine is het goed.

Rijkert Knoppers

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter