Welke stad is dit ook weer?


Hoe meer foto’s we op vakantie nemen, hoe moeilijker het wordt om te onthouden wat ieder plaatje ook al weer waar was. Al die schattige huisjes, stadsgezichten en terrasjes lijken immers op elkaar. Software kan dan helpen om de juiste plek te vinden bij de juiste foto. Onderzoekers van de Ecole Normale Supérieure in Parijs hebben ontdekt dat computers steden kunnen herkennen aan hun architectuur.

Steden hebben hun eigen stijl, zo ontdekten de Fransen toen ze in Parijs goed om zich heen keken. Maar wat maakt Parijs nu zo ‘Parijzig’? Ze lieten een beeldherkenningsprogramma 25.000 Google Streetview opnames van acht verschillende steden analyseren op stijlkenmerken, waaronder Parijs, Londen, New York en Barcelona.

Overduidelijk Parijs (boven) en Londen. Klik voor vergroting.
Het programma leerde de Fransen dat Parijs is te herkennen aan de gelijksoortige smeedijzeren balkonnetjes, identieke straatlantaarns en de blauwe straatnaambordjes. Amerikaanse steden bleken een stuk moeilijker, ze misten een eenduidige stijl. Toch herkent het programma New York aan de ijzeren brandtrappen.

De Fransen presenteren hun werk deze week op een congres over beeldherkenning. De commerciële mogelijkheden voor een herkenningsprogramma lijken groot. De fabrikanten van camera’s kunnen dit programma online gaan aanbieden. Kun je eindelijk eens door je fotocollectie heen gaan en dat lange weekend Barcelona onderscheiden van die zakelijke trip naar Berlijn.

Follow Faqtman on Twitter