Wat gebeurt er wanneer iemand de nooddeur opent tijdens de vlucht/landing/opstijgen?


De cabine van een Boeing 737-300 met rechts de nooduitgangen. Foto: Faqt.

Wat gebeurt er wanneer iemand de nooddeur opent tijdens de vlucht/landing/opstijgen? – Erwin

Het is dat je een kwade stewardess achter je aan krijgt, anders zouden we je willen suggereren om eens een nooduitgang van een vliegtuig te openen als je op 10.000 meter vliegt. De druk binnen in de cabine is namelijk veel groter dan buiten en de nooduitgangen openen naar binnen toe. Daardoor worden de noodluiken heel stevig dicht gedrukt. Pas op de grond – daar waar je ze nodig zou kunnen hebben – is de druk binnen en buiten nagenoeg gelijk en kun je ze openen.

En de gewone deuren van het vliegtuig? Die gaan weliswaar naar buiten open, maar ze hebben we een mechanisme waardoor je ze eerst een centimeter of twee naar binnen moet trekken voordat ze naar buiten zwaaien. Ook hier fungeert de druk als een garantie dat grappenmakers de deuren niet tijdens de vlucht kunnen openen.

Op de grond en tijdens de lagere delen van de vlucht (tot 3000 meter) is het een ander verhaal. Dan zijn de deuren en de noodluiken wel degelijk te openen, maar als je dat doet zonder dat er een noodgeval is, ga je waarschijnlijk de gevangenis in.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter