Waarom heeft een klok 12 uur?


Toen ik net op de klok keek, vroeg ik me ineens af waarom daar 12 uur in zitten en niet bijvoorbeeld 10. Dat is toch veel makkelijker? – Floor

Je bent niet de eerste en zeker ook niet de laatste met die gedachte. De meest grondige poging om de tijd te hervormen stamt uit de Franse Revolutie, toen er een serieuze poging is ondernomen om een 10-urige klok in te voeren. De horloges die toen zijn gemaakt, zijn nu dure verzamelobjecten.

Helaas, het lukte niet. We hebben de 12-urige klok dan ook al heel lang, zeker sinds de oude Babyloniërs. Zij bedachten een ingewikkeld 12-urig stelsel. Waarom 12? De Babyloniërs waren dol op het nummer 12, dat ze een goddelijke betekenis gaven. Dat is niet zo gek. Er zijn in een jaar 12 volle manen.

Toen de Babyloniërs een dagindeling gingen maken, hielden ze die onderverdeling aan. Ze hakten de dag in twee keer 12 delen. Die twaalf delen werden weer onderverdeeld in 60 minuten van zestig seconden.

Zestig vonden ze ook een heilig getal, het is immers een veelvoud van 12.

Geen Babyloniër meer te bekennen, maar nog wel steeds een 12 in de klok.
Geen Babyloniër meer te bekennen, maar nog wel steeds een 12 in de klok.

Het systeem werkte wonderwel. Het grootste probleem waar de Babyloniërs tegenaan liepen, waas dat ze dachten dat het jaar bestond uit 12 maanden van 30 dagen. Ze kwam dus vijf dagen te kort in een jaar.

Via de Romeinen kwam het Babylonische systeem in Europa en toen de hele wereld terecht. Pas in de late Middeleeuwen werd het probleem van de vijf missende dagen opgelost met een systeem van schrikkeljaren. De klok werkte echter zo goed dat we nu nog steeds naar hetzelfde heilige getal 12 zitten te kijken.

Ook een vraag? Stel hem via info[at]faqt.nl of ga naar het contactformulier.

Beeld: © Lesuhova | Dreamstime.com