Vliegtuigbrandstof uit zeewater


De Amerikaanse marine experimenteert met een nieuwe brandstof voor hun gevechtsvliegtuigen: zeewater.

Zeewater zit tjokvol CO2 (kooldioxide), een van de broeikasgassen. De oceanen staan bekend als het grootste reservoir van deze chemische stof, die ook vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Al langer bestaat het vermoeden dat CO2 ook zélf als brandstof kan dienen.

Maar alleen op kooldioxide kun je niet vliegen. De Amerikanen experimenteren daarom met het toevoegen van waterstof aan het water.

Dat doen ze ondermeer door een elektrische stroom door zeewater te sturen. Daarmee creëer je koolwaterstof, een potentieel ontvlambaar goedje. Door dat uit het zeewater te filteren, heb je een brandstof.

Het proces klinkt eenvoudig, maar is het niet. Door koolwaterstof te maken, krijg je ook bijproducten, zoals methaan. De Amerikanen zijn nu bezig hun brandstof zo ‘puur’ mogelijk te maken.

Als dat lukt, dan hebben de Amerikaanse strijdkrachten er een krachtig nieuw wapen bij. Een vliegdekschip zou dan zelf de brandstof voor zijn vloot kunnen maken. Als dat gebeurt met hulp van zonne-energie dan wordt oorlog voeren zelfs een groene bezigheid.

Zo ver zijn de Amerikanen nog niet, zo vertelden ze afgelopen zondag bij een bijeenkomst van de American Chemical Society. Maar omdat de olie opraakt, hopen ze binnen een paar jaar het eerste vliegtuig op zeewater te kunnen laten vliegen.

Twee F18 Hornets op de John C. Stennis. Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Elliott Fabrizio
Twee F18 Hornets op de John C. Stennis. Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Elliott Fabrizio