Vliegtuig en bliksem: veilig


Het gemiddelde passagierstoestel wordt één keer per jaar door bliksem getroffen. Is nu eindelijk een opname van.

Vliegtuigen zijn bliksemmagneten. Doordat ze uit metalen onderdelen bestaan, trekken ze bliksem aan. Soms ontstaat bliksem zelfs als gevolg van een vliegtuig dat door een wolk vliegt; door de wrijving van het vliegen bouwt een lading zich op rond uitstekende delen als vleugels en de neus.

Daar is nu eindelijk een video van gemaakt. Een Airbus A380 is door een amateur vastgelegd bij de landing op Heathrow (GB). Vlak voor de landing wordt de neus geraakt door bliksem. Het toestel landt vervolgens veilig.

Waarom stort het vliegtuig niet neer? Omdat ze zijn gemaakt om een blikseminslag te overleven. Alle elektronica is geaard door het te verbinden met de metalen huid van het toestel. Elektriciteit wordt zo door het grote oppervlakte van de vleugels en de romp geabsorbeerd. De tanks met brandstof zijn bovendien zo gemaakt dat er geen vonk kan ontstaan.

De meeste passagiers zullen dan ook weinig merken van een blikseminslag. Alleen de knal van uitzettende lucht is soms hoorbaar aan boord. Het gevaarlijkste aan vliegen in een onweersbui is de hevige turbulentie die ontstaat.

Follow Faqtman on Twitter