Vissers vinden (en eten) zeldzame haai


Je vindt een uiterst zeldzame vissoort in het water voor je dorp. Iedereen blij, inclusief de plaatselijke natuurbeschermer. Wat doe je? De vis eten natuurlijk. In kokosmelk.

De reuzenbekhaai is een bijzondere haaiensoort. Hij eet kril, garnalen en andere minuscule zee-organismes door ze met zijn grote bek te vangen en te zeven. Pas in 1975 werd het eerste exemplaar bij Hawai’i gevonden. Sinds die tijd zijn alle waargenomen dieren genummerd. Soms gaat er wel 10 jaar voorbij zonder dat iemand een reuzenbekhaai ziet.

Gisteren ontdekten vissers van het Filippijnse dorpje Donsol nummer 41 zwemmend in het water voor hun eiland. Ze wisten het beest te vangen in hun netten en naar de kant te brengen. Daar stond een vertegenwoordiger van het Wereldnatuurfonds (WWF) klaar om de vondst te meten en te wegen. En dan weer vrij te laten – dacht hij.

Voor mensen op de Filippijnen is haaienvlees een delicatesse. Een haai van 500 kilo is dan ook een feestmaal. Nummer 41 werd in een kokossausje door het hele dorp verorberd. De WWF-man kon protesteren wat hij wilde.

Het feestmaal heeft één voordeel. Natuurbeschermers kunnen nu de ingewanden van de haai bestuderen, die hebben de dorpelingen links laten liggen.