USB met vingerbeveiliging


Je hebt supergeheime documenten. Hoe kun je die zo bewaren dat niemand ze vindt? Met een beveiligde flash bijvoorbeeld.

Een keer in de zoveel tijd lees je het weer in de krant. Een officier van justitie, defensiemedewerker of topambtenaar laat een USB stick in de trein liggen met daarop geheime informatie. Leren deze hoge heren en dames het dan nooit? Voor alle vergeetachtige toppers is er nu iets nieuws, een USB stick met vingerafdruk, de Presentation Master.

Deze stick wordt gemaakt door Victorinox, bekend van de Zwitserse zakmessen. Bovenop de stick zit een eenvoudige scanner waarop je een vingerafdruk achterlaat. Alleen als je opnieuw je vinger scant, krijg je de documenten terug.

De Presentation Master. De scanner voor vingerafdrukken is goed te zien.
De Presentation Master. De scanner voor vingerafdrukken is goed te zien.

Is het wat? Ja en nee.

Ja, het is een goed idee. Immers, je vingerafdruk is uniek en zorgt ervoor dat jij alleen bij je documenten kunt komen. Vooral voor de voornoemde vergeetachtige topambtenaren een uitstekend idee. Bovendien bevat de stick nog een handige Bleutooth afstandsbediening voor je PC, waarmee je bijvoorbeeld makkelijk een presentatie kan geven.

Nee, de uitvoering rammelt een beetje. Zo duurt het heel lang voor de kleine scanner een goede afdruk van twee vingers te pakken heeft. Wij moesten 34 keer(!) een vinger scannen voor het apparaatje tevreden was. Een tweede vinger was nog moeilijker te scannen, daarvoor waren 47 pogingen nodig. Dat is echt te veel.

Wie de USB stick aan de praat krijgt, heeft echter een handig hulpmiddel in de beveiliging van documenten. Handig: de stick bevat ook nog een laserpointer voor presentaties die je op de USB hebt opgeslagen. Nog een klein kritiekpuntje: in de behuizing van de stick zit ook nog een zakmesje. Dat zal iets te maken hebben met de producent, Victorinox. Alleen kom je daarmee niet door de douane op Schiphol (laat staan de VS). Dus je geheime documenten meenemen in je handbagage is daarmee lastig.

Prijzen vanaf 55 euro voor de 8GB versie.