UFO was Amerikaans spionagevliegtuig


Massale waarnemingen van UFO’s boven Engeland zijn waarschijnlijk geheime Amerikaanse vliegtuigen. Dat blijkt uit documenten die afgelopen zomer zijn vrijgegeven.

De ooggetuigen die op 31 maart 1993 de politie en het Britse ministerie van Defensie bellen, zeggen allemaal hetzelfde. Ze hebben een langwerpig voorwerp gezien dat op hoge snelheid vliegt, zonder veel geluid te maken. Alleen een zachte zoem geeft het vermoeden dat een motor zorgt voor de aandrijving. Verder hebben bijna alle getuigen, waaronder politiemensen en militairen, een rood schijnsel aan de achterkant gezien.

De UFO Desk van het Ministry of Defense (MoD) gaat op onderzoek uit. Het hoofd UFO-onderzoek vindt de meldingen zó opmerkelijk, dat hij zelfs een kattebelletje stuurt naar zijn hoogste baas, de Assistant Chief of the Air Staff. Die reageert kortaf, hij weet van niks en de UFO-onderzoekers moeten het onderzoek naar de meldingen staken. Voor de buitenwereld wordt een verhaal bedacht dat het om een Russische raket gaat die in de dampkring is verbrand.

De correspondentie tussen de defensiemedewerkers is afgelopen zomer beetje bij beetje vrijgegeven onder de Britse Wet Openbaarheid van Bestuur, samen met andere documenten. Daarin staat wat toen niemand mocht weten: de UFO meldingen betreffen een Amerikaans vliegtuig dat alleen bekend staat onder de naam Aurora.

Officieel heeft Aurora nooit bestaan. De Amerikaanse luchtmacht vermeldt het type niet in literatuur over de vloot en geen enkele vliegtuigfabriek heeft ooit bekend gemaakt dat het een dergelijk toestel heeft gemaakt. Wat bekend is over Aurora, komt uit getuigenverklaringen, vage video’s en de documenten die de Britten nu hebben vrijgegeven.

Het zou gaan om een vliegtuig met deltavormige vleugels dat in staat is om tien keer de snelheid van het geluid te vliegen. De aandrijving zou bestaan uit gewone straalmotoren en scramjets, motoren die bij een hoge snelheid brandstof vernevelen in de langs het vliegtuig stromende lucht en deze vervolgens ontsteken.

De meldingen uit Groot Brittannië sluiten aan bij verhalen uit de Verenigde Staten. Ook daar werden begin jaren negentig merkwaardige vliegtuigen gezien die opmerkelijke, ‘donutvormige’ condensstrepen achter lieten. Bovendien hoorden mensen in de buurt van bepaalde Amerikaanse vliegvelden ’s nachts merkwaardige motorgeluiden.

Wat er van de Aurora is geworden, is net net zo’n mysterie als het toestel zelf. Sinds enkele jaren wordt het toestel niet meer gezien of gehoord. Waarschijnlijk is het project stopgezet of weten de Amerikanen het tegenwoordig nog beter te verbergen.

Impressie van de Aurora. Afbeelding: Henricksson
Impressie van de Aurora. Afbeelding: Henricksson