Stroom door de lucht


Één van de grote ergernissen van het moderne leven: al die stroomkabels voor al die apparaten die we hebben. Daar komt nu verandering in, door stroom via de lucht.

Hoeveel stekkers heb je nodig om dit stukje op je computer te lezen? In ieder geval één voor je computer zelf; daar komt waarschijnlijk nog één bij voor het scherm. Externe harde schijf, modem en geluidsapparatuur hebben ook een draadje, evenals je scanner, de hotsync craddle voor je mobiel of PDA en andere gadgets die bij je computer horen.

De Kroatische ingenieur Marin Soljacic ergerde zich groen en geel aan al die dradentroep. Hij bedacht uit frustratie een betere manier om stroom over te brengen naar zijn apparatuur: radiogolven. Dat is op zich geen nieuwe uitvinding. Een eeuw geleden probeerde stroompionier Nicholas Tesla op die manier al energie over te brengen.

Het enige probleem: wie tussen zender en ontvanger gaat staan, braadt zijn ingewanden als in een magnetron. Bovendien gedraagt de energie die je zendt zich als water, het verspreidt zich over de beschikbare ruimte, slechts een klein deel komt aan bij de ontvanger.

Daar heeft Soljacic iets op gevonden. Hij bundelt de energie, vergelijkbaar met een laserstraal. Bovendien heeft hij een uitvinding gedaan waardoor de energie alleen wordt overgedragen als zender en ontvanger op exact dezelfde frequentie staan afgesteld. Iemand die door de straal heenloopt, heeft nergens last van.

WiTricity noemt de Kroaat zijn uitvinding, en hij heeft een onderneming opgericht om het op grote schaal te kunnen verkopen. Over twee jaar moeten de eerste apparaten zonder kabel op de markt komen. Aanvankelijk zullen vooral laptops en mobiele telefoons hun draadje kwijtraken, maar volgens Soljacic kan ieder apparaat uiteindelijk stroom door de lucht krijgen. Een kleine zender in de huiskamer of op kantoor moet genoeg zijn. De grootste uitdaging is om WiTricity efficiënt genoeg te maken. Nu ‘lekt’ nog een deel van de stroom weg in de vorm van elektromagnetische straling. Bovendien werkt de vinding alleen als zender en ontvanger beide stil liggen. Maar Soljacic staat dicht genoeg bij een oplossing om zijn vinding al te gaan verkopen.