Street View: Nederland staat erop (nu de rest nog)


Street View
Het (voorlopige) einde van de gele streep. De Nederlands Duitse grens tussen Nieuweschans en Bunde.

Google Street View is in Nederland klaar. De meeste wegen en weggetjes zijn vastgelegd op foto. De rest van Europa kent nog grote witte plekken.

In Scandinavi√ę is nog wat werk te doen. Ook in Frankrijk zijn er nog kleine witte plekken. Maar voor de rest is Google Street View in westelijk Europa nu wel klaar. Vrijwel alle hoofdwegen staan er op.

Een kaart van Europa met in het blauw de gebieden die door Street View in kaart zijn gebracht.
Een kaart van Europa met in het blauw de gebieden die door Streetview in kaart zijn gebracht.

Toch vertoont de kaart van Europa nog grote stukken waar Street View niet is geweest. Dan komt omdat die landen nogal wat eisen stellen voor de camera-auto’s van de zoekmachinefabrikant daar mogen rondrijden. Duitsland bijvoorbeeld, weigert de dienst toe te laten tot de privacy van burgers is gewaarborgd.

Er zijn tot nu toe alleen proefopnames gemaakt in Berlijn en Hamburg. Maar de dienst is nog niet grootschalig uitgerold omdat politici dwars liggen.

Vooral het Duitse ministerie van Justitie doet moeilijk. Google heeft ondertussen gedreigd Europa helemaal uit Street View te verwijderen als ook de Europese Unie niet wat makkelijker wordt bij het toelaten van de camera-auto’s. Maar daar lijken de meeste landen niet van onder de indruk.

Hoe werkt Streetview?

*Een auto met daarop een camera maakt 360 graden rondom foto’s.

*De foto’s worden via een GPS systeem gelijk gekoppeld aan een locatie.

*Een computerprogramma lijmt de beelden aan elkaar om een naadloze opname te laten ontstaan.