Steve Jobs, 1955-2011


Steve Jobs toont de iPhone aan de Russische president Medvedev. Foto: Kremlin.

Hij veranderde de manier waarop we technologie gebruiken. Steve Jobs, die gisteren stierf aan kanker, was een visionair en een genie, zo laat Apple weten, het bedrijf dat hij groot maakte. President Obama bedankte Jobs voor het mogelijk maken van een nieuwe manier van werken. Jobs laat een vrouw en twee kinderen achter.

Jobs werd geboren in 1955, zijn echte ouders waren een Syrische immigrant en een Amerikaanse vrouw. Omdat zij niet voor hem konden zorgen, werd hij door de familie Jobs geadopteerd. Die stuurden hem naar school in Cupertino, Californië, de plaats waar hij later Apple zou stichten. Na school reisde Jobs door Azië en werd een boeddhist en vegetariër. Hij experimenteerde met drugs.

Samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne begon hij in de jaren zeventig Apple, een bedrijf dat een kleine, makkelijk te bedienen computers voor de consumentenmarkt maakte. Dat was revolutionair in een tijd dat andere bedrijven vooral zware computers maakten die je met functietoetsen bediende.

In 1985 verliet Jobs Apple na een ruzie over de toekomst van het bedrijf. Hij begon een nieuw computerbedrijf, NeXT. Dat maakte dure maar technologisch zeer geavanceerde computers. Apple kocht NeXT in 1996. Jobs werd daardoor weer de baas va Apple, nadat de vorige CEO was ontslagen. Het ging niet goed met Apple, dat hevige concurrentie had van goedkope Personal Computers (PCs) uit Azië.

Jobs wist Apple te redden met de iMac, een hip, vrolijk gekleurd computertje dat paste in de tijd van de ‘nieuwe economie’ die was gebaseerd op internet. Niet lang daarna kwam de iPod, een muziekspeler die een mode accessoire werd. In 2007 introduceerde Jobs de iPhone, een mobiele telefoon die in feite een kleine computer was. Apple werd door deze producten weer zeer winstgevend en kregen een vaste schare zeer fanatieke klanten.

Jobs werd er rijk door, zijn vermogen wordt geschat op meer dan 8 miljard dollar. Maar zijn succes kon niet voorkomen dat hij een steeds slechtere gezondheid kreeg. In 2004 werd bekend dat hij een tumor in de alvleesklier had. Hij verliet Apple tijdelijk voor een behandeling. Het leek weer beter met hem te gaan, maar enkele weken geleden maakte Jobs zijn definitieve aftreden als baas van Apple bekend.

Steve Jobs stierf op 5 oktober aan de gevolgen van kanker in de alvleesklier.

Follow Faqtman on Twitter