Spaceport Curaçao?


Wordt Curacao een raketbasis? Als het aan een oud-bevelhebber van de luchtmacht ligt, wel.

Oud-luchtmachtgeneraal Ben Droste is samen met een zakenpartner bezig investeerders te vinden die zo’n 75 miljoen euro bij elkaar kunnen leggen om ‘Space Experience Curaçao’ op te richten.

Droste en partners willen met een Lynx van de Amerikaanse onderneming XCOR Aerospace naar de ruimte. En niet voor een keertje. Vanaf 2014 wil de onderneming vier maal per dag een vlucht maken.

Het eerste prototype van de Lynx moet de lucht nog in. Hier hoe het er uit zou moeten zien.
Het eerste prototype van de Lynx moet de lucht nog in. Hier hoe het er uit zou moeten zien.

De Lynx moet een tweepersoons toestel worden met een raketmotor. Het toestel kan op eigen kracht opstijgen en naar honderd kilometer hoogte vliegen.

De Antilliaanse regering steunt de plannen om ruimtetoeristen vanaf het tropische eiland het heelal in te sturen. Accountants KPMG hebben alles doorgerekend en ook het groene licht gegeven.

Curaçao ligt gunstig, want dicht bij de Evenaar. Toestellen die opstijgen, krijgen daardoor een slinger van de aarde mee. Bovendien is het er bijna altijd goed weer.

Een retourtje ruimte vanaf Curaçao zal ongeveer 70.000 euro kosten. Dat is een concurrerende prijs. Een ticket bij Virgin Galactic van Richard Branson kost twee keer zo veel. Dat het overigens nóg goedkoper kan (200 euro), bewijst deze video.

[polldaddy poll=2774478]