Wat is betrouwbaarder: mijn snelheidsmeter of de GPS?


Als ik in de auto rijd met mijn GPS aan is de aangegeven snelheid tussen de GPS en de snelheidsmeter van de auto nogal verschillend. Bij 120km/h is de afwijking pakweg 8 tot 10 km. Mag ik er vanuit gaan dat de GPS de juiste snelheid aangeeft? Ik rijd dan op de teller van mijn auto zo’n 130 km/h. – Peter

De GPS is veel preciezer dan de snelheidsmeter (officieel de tachometer) in je auto. GPS is voor militaire doeleinden ontwikkeld en is daarom erg nauwkeurig. Door de afstand tussen je GPS-ontvanger en de satellieten te meten, is tot op 1 kilometer per uur nauwkeurig vast te stellen hoe hard je gaat.

De snelheidsmeter van je auto is met opzet weinig nauwkeurig. Autofabrikanten willen niet het verwijt krijgen dat ze je te hard laten rijden, dus ze geven snelheidsmeters vaak een afwijking naar boven van tussen de vijf en twaalf procent mee. Daardoor denk je bijvoorbeeld 120 te rijden, terwijl je maar 108 gaat. Deze voorzichtigheid lijkt de laatste jaren alleen maar toegenomen, begrijpen we van autokenners.

Een groter probleem is dat de kilometerteller in veel auto’s ook niet helemaal goed werkt en te veel kilometers klokt. Nissan en Honda hebben hierover in de Verenigde Staten ingewikkelde rechtszaken gevoerd, die hebben geleid tot het uitbetalen van behoorlijke schadevergoedingen aan eigenaren van zulke auto’s.

Foto: Greg L. Wright. Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter