Saudi’s willen de grootste


‘De mijne wordt veel groter dan de jouwe’, zo schamperen de Saudi’s tegen de Dubaiers. Macho gedoe…

Wat zou de vader van de psychologie, Sigmund Freud, zeggen van de neiging van dictatoriaal geregeerde landen om steeds hogere gebouwen neer te zetten? Proberen de leiders van deze landen te compenseren voor hun ernstige tekortkomingen op ander gebied? In dat geval heeft de regering van Saudi Arabië behoorlijk wat goed te maken, ze plannen een gebouw van 1609 meter hoog.

Dat is ruim twee keer zo hoog als de Burj Khalifa in Dubai, momenteel de hoogste torenflat ter wereld. De Eiffeltoren kan er vijf keer op elkaar gestapeld naast.

Het gebouw, waarvoor de vergunning inmiddels is verleend, gaat heel toepasselijk ‘The Mile High Building’ heten. Het bouwen gaat 30 miljard dollar kosten. Geld dat de rest van de wereld ophoest via de hoge olieprijzen.

Alleen kan The Mile High ook een teken zijn dat het juist niet goed gaat in Saudi Arabië. Econoom Andrew Lawrence ontdekte dat er een sterke correlatie bestaat tussen hoge gebouwen en grote economische crises. Zet het hoogste gebouw ter wereld neer en je hebt 12 maanden later een depressie. Mocht de olieprijs dalen, dan kunnen de Saudi’s altijd nog elektriciteit opwekken met het hoge gebouw.