Raceauto van groente loopt op chocolade


Is met een auto rond een circuit racen milieu-onvriendelijk? Niet meer. Een Brits team bouwde een bolide gemaakt van groenten met chocolade als brandstof.

Het lijkt een grap, maar het is bloedserieus. Een raceauto met een carrosserie van cashewnootjes, een stoel van soja en een stuur van wortels rijdt momenteel rondjes over het circuit. Alleen aan wedstrijden mag deze wagen nog niet meedoen. Hij voldoet niet aan de regels waar het gaat om brandstof. Deze auto rijdt namelijk op chocolade.

De auto is ontwikkeld door Warwick Universiteit als bewijs dat racen niet slecht hoeft te zijn voor het milieu. Het plaatwerk ontstond door natuurlijke vezels te mengen met kusthars. Het resultaat is een keiharde maar lichte body.

De keuze voor chocolade als brandstof is ingegeven door een experiment uit 2007, waarbij een Range Rover op chocolade van Londen naar Timboektoe reed. De chocoladepeut – beter gezegd een bijproduct van de cacaoboon – kost maar 20 cent per liter en is een prima biodiesel.

De nieuwe ecoF3 raceauto heeft 230 kilometer per uur geklokt tijdens tests. Daarmee is volgens de makers aangetoond dat de prestaties van een auto niet worden aangetast als je hem milieuvriendelijker maakt.