Pijnstraal weg uit Afghanistan


Een geheim en niet-dodelijk Amerikaans wapen, de ‘pijnstraal’, wordt teruggehaald uit Afghanistan. Waarom is het geen succes?

Officieel heet het Active Denial System (ADS), maar iedereen in het Amerikaanse leger noemt het de pijnstraal (pain ray). Deze machine werd vorig jaar naar Afghanistan verscheept in de hoop dat de Taliban er eens en voor altijd mee verslagen kunnen worden. De ADS werkt met een zeer hoogfrequente straal die als een soort open magnetronoven de menselijke huid verwarmt. Vet en onderhuidse vezels gaan koken, wat tot afgrijselijke pijnen leidt.

DE ADS tijdens een demonstratie. Het apparaat is waarschijnlijk te log voor Afghanistan.
DE ADS tijdens een demonstratie. Het apparaat is waarschijnlijk te log voor Afghanistan.

De ADS is bedoeld als niet-dodelijk wapen. Je krijgt alleen zo veel pijn, dat je niet meer kunt vechten. Dat heeft ook een psychologische component, als opstandelingen zien dat een collega het uitschreeuwt van de pijn, zullen ze zelf ook minder gemotiveerd zijn om te vechten.

Maar de pijnstraal heeft niet gebracht wat de legerleiding hoopte. Officiële redenen voor het terugtrekken zijn niet gegeven, maar defensiespecialisten denken dat het grote apparaat te log is voor het ruwe Afghaanse landschap. Ook zou het heel moeilijk zijn om de straal goed te richten, zodat ook Amerikaanse soldaten af en toe een dosis straling kregen.

Of het hele project – gestart in 2006 -nu wordt geschrapt, is niet bekend gemaakt. Waarschijnlijk gaat fabrikant Raytheon verbeteringen aanbrengen.