Pas op voor e-spionerende geliefde!


Het gebruik van sociale media, e-mail en sms is de laatste jaren explosief gestegen. Verliefde jonge mensen zijn grootverbruikers, maar volgens een studie aan de universiteit van Noord Carolina in de V.S. is er ook een keerzijde.

Tss, sms´t ´ie daarmee?!

Uit een enquete van ruim achthonderd studenten van die universiteit komt naar voren dat zo´n kwart van de vrouwelijke studenten weleens langs elektronische weg de partner had bespioneerd. In tweederde van de gevallen hadden zij de belgeschiedenis of e-mail berichten van hun vriendje nagepluisd – zelfs wanneer daarvoor een password nodig was. Minder dan de helft van de mannelijke respondenten gaf aan te spioneren. Hoewel het om kleine absolute aantallen ging, gebruikten de mannen significant vaker technieken als webcams, verstopte camera´s, spy-ware en het met GPS volgen van de mobiele telefoon van de partner. Ook plaatsten mannen vaker genante- of naaktfoto´s op sociale-media sites als Facebook.

De onderzoekers schrijven dat er weinig wetenschappelijke gegevens zijn over ´stalking´-achtig gedrag met moderne communicatiemiddelen. Een groot gemis, vinden zij, omdat dit onder jongeren weleens een groot probleem kan zijn. Met de studie in North Carolina hopen zij een eerste stap te zetten naar gestandardiseerde methoden om vervelend gedrag in kaart te brengen. Zo werd een via Internet aangeboden enquete gebruikt met achttien vragen over ongewenst gedrag, waarbij uitgesplitst werd naar ´zelf gedaan´ of ´zelf overkomen´.

Hoewel de onderzoekers een aantal voor de hand liggende resultaten boekten -jongens gebruiken vaker camera´s, omdat ze meer belangstelling hebben voor techniek- waren er meer opvallende ontdekkingen. Zo werden er relatief meer jongeren lastig gevallen met moderne communicatiemiddelen dan in eerdere studies, en waren de meeste slachtoffers en daders van ´cyberstalking´ te vinden onder tweedejaarsstudenten en bewoners van studentenhuizen.

Bron: S. Burke e.a., Computers in Human Behaviour (in press); Beeld: Dreamstime