Originele Bond-auto te koop


Voor wie alles al heeft op autogebied: in oktober wordt de Aston Martin DB5 uit Goldfinger verkocht. Compleet met machinegeweren.

Je wordt achtervolgd door de KLPD. maar niet lang. Je drukt op een knopje en glibberige olie spuit achter uit je auto. Vanaf oktober kan dat scenario werkelijkheid worden. Dan wordt de Aston Martin DB5 verkocht waarin Sean Connery de originele James Bond speelde in Goldfinger en Thunderball. Je moet alleen wel je spaarvarken meenemen, de veilingmeester die dit stukje autogeschiedenis onder de hamer heeft, denkt dat het karretje minstens 4 miljoen pond op gaat brengen.

Handig in achterbuurten.
Handig in achterbuurten.

Daarvoor krijg je wel wat. Alle gadgets die Q in de auto heeft gebouwd, zitten er nog in. Zoals een kogelvrij scherm in de achterklep, een systeem om spijkers en olie op de weg te gooien en (niet werkende) machinegeweren in de voorbumper. Of de schietstoel het ook doet, daarover laat het veilinghuis, RM Auctions in Londen, zich niet uit.

Ook bevat de auto zaken die we tegenwoordig heel normaal vinden, maar toen als zeer modern golden, als een autotelefoon en een systeem voor satellietnavigatie.

Ook zonder zijn geschiedenis een zeer aantrekkelijke auto.
Ook zonder zijn geschiedenis een zeer aantrekkelijke auto.
De verkoper is de Amerikaan Jerry Lee. Hij kocht de Aston Martin in 1969 voor 12.000 dollar van de filmproducenten. Lee is een groot verzamelaar van Bondspullen. Hij gebruikte de Aston Martin als pronkstuk van zijn verzameling. Nu hij in de zeventig is, wil Lee zeker weten dat de iconische auto een goed nieuw thuis krijgt. De opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel.

'No mister Bond, I expect you to die!'
'No mister Bond, I expect you to die!'

De auto kan gewoon rijden. Aston Martin heeft de wagen afgelopen maand een grote beurt gegeven. Daarbij zijn ook nieuwe spijkers en olie geladen in het verdedigingssysteem.