Nokia presenteert smartphone: aandeel stort in


Het is geen goede tijd om smartphoneontwerper te zijn bij Nokia. De geplaagde Finse telefoonmaker onthulde gisteren een nieuwe generatie Lumia smartphones waarmee ze de strijd willen aangaan met Apple, HTC en Samsung. Analisten denken er echter duidelijk anders over. Al tijdens de presentatie begon het aandeel Nokia te dalen. Op het dieptepunt had het aandeel 13 procent ingeleverd.

Op je poef: het nieuwe laadsysteem van Nokia.

Vanochtend krabbelt Nokia iets op – het verlies is nu ‘nog’ maar 10 procent – maar de boodschap van beleggers is duidelijk: de nieuwe Lumia gaat de strijd met vooral Apple niet winnen. Waarom zijn beleggers zo negatief? Op het eerste gezicht doet Nokia alles goed. Ze maken opladen makkelijker. Je hebt geen kabel meer nodig, maar legt je telefoon op een ‘poefje’ van Fatboy. Het scherm is haarscherp en zelfs met handschoenen aan te bedienen – vooral interessant voor Scandinaviërs.

Wat de telefoon niet heeft is wat beleggers ‘wow’ noemen: iets heel nieuws en spectaculairs. Een reden om je iPhone in de vuilnisbak te gooien omdat je iets veel beters hebt. Een oplaadpoefje is leuk, maar geen reden om van telefoon te wisselen.

Het aandeel Nokia, dat rond 2000 nog voor meer dan 50 dollar stond genoteerd, is nu tussen de 2 en 3 dollar waard. Zo snel kan het gaan in de digitale wereld.

Follow Faqtman on Twitter