Monsterfile in China


Op de Beijing-Tibet Expressway in China staat een file. Niets bijzonders, behalve dat hij er al staat sinds vrijdag.

China breekt de afgelopen tijd alle filerecords. Halverwege augustus was er al een file die negen dagen(!) duurde en negentig kilometer lang was. De monsterfile nu is zijn vierde dag ingegaan en staat nu op dertig kilometer lengte. De overheid verwacht dat ook deze nog erger zal worden.

File in Xi'an. Ook in de 'kleinere' steden van China (Xi'an: 4 miljoen inwoners) loopt het verkeer steeds vaker onherroepelijk vast. Alleen draconische maatregelen kunnen de Chinezen helpen.

China is in hoog tempo bezig zijn infrastructuur aan te passen aan de eisen van de moderne (kapitalistische) tijd. Maar het gaat allemaal niet snel genoeg. In China zelf worden dit jaar 15 miljoen auto’s gemaakt voor de thuismarkt. In Beijing alleen al rijden al vier miljoen auto’s rond. Tel daarbij de onervarenheid van veel chauffeurs en het aantal wegwerkzaamheden om alle belangrijke wegen te verbreden en je hebt een recept voor ellende.

Vooral rond Beijing, maar ook bij Shanghai, Shenzen en andere miljoenensteden staat het verkeer geregeld muurvast over tientallen kilometers. Mensen overnachten in hun auto’s en eten voedsel dat ze toevallig bij zich hebben. Ook steeds meer venters zien de files als een mogelijkheid. Zo kun je nu een warme maaltijd kopen als je weer eens stil staat.

Beeld: © Nataliya Hora | Dreamstime.com