Mobiel bellen op Everest


Een Nepalees telecombedrijf wil het mogelijk maken om mobiel te bellen op Mount Everest. Kun je thuis even laten weten dat je de top hebt bereikt.

Je bent net naar 8848 meter geklommen. De wind blaast met kracht 8 om je oren. Het vriest twintig graden en het is guur. Zuurstofgebrek zorgt ervoor dat je niet normaal kunt ademen. Wat doen je? Even bellen natuurlijk. ‘Hé, met mij. Raad eens waar ik ben? Mount Everest!’

Vanaf juni is het mogelijk om op de hoogste berg ter wereld je mobiel aan te zetten en een netwerk te vinden. Nepal Telecom gaat op een paar bergen rond Mount Everest GSM-masten neerzetten die zo sterk zijn, dat ze klimmers op de top de gelegenheid geven een telefoontje te plegen.

Mensen die nu naar de top gaan, moeten gebruik maken van peperdure en onbetrouwbare satelliettelefoons. Soms gebruiken ze die om het thuisfront te laten weten dat ze dankzij de onmenselijke omstandigheden op de berg stervende zijn. Zoals de Nieuw-Zeelandse klimmer die in 1996 zijn zwangere vrouw belde terwijl hij aan het doodvriezen was. Zijn laatste woorden: ‘maak je over mij maar geen zorgen’.

Per jaar beklimmen honderden mensen Mount Everest. Duizenden toeristen bezoeken het basiskamp om even deel uit te maken van ‘het wereldje’. Een lucratieve markt voor Nepal Telecom, die zegt 3000 telefoontjes vanaf de top tegelijkertijd aan te kunnen. Maar voor de romantiek van het klimmen is het natuurlijk dodelijk dat je straks een SMS’ende Japanner op de top kunt tegenkomen.