Mexicaanse griep: enige Afghaanse varken in quarantaine


Er is welgeteld één varken in heel Afghanistan. Hij leeft in de dierentuin van de hoofdstad Kaboel als curiosum. En nu moet hij achter slot en Grendel.

In het zéér religieuze Afghanistan zijn varkens verboden. Varkens zijn volgens de islam onrein en je mag ze dus niet eten. Het enige varken in het hele land bevindt zich in de dierentuin, zodat de inwoners kunnen zien hoe zo’n knorrend beest er nu uitziet.

Maar bezoekers van de Kaboel Zoo zullen het voorlopig zonder knorrie moeten doen. Het eenzame varken is in een hok gestopt omdat de Afghanen bang zijn dat ze er Mexicaanse griep van krijgen. Dierentuindirecteur Aziz Gul Saqib weet dat het infectiegevaar slechts denkbeeldig is, maar hij heeft toch maar besloten het varken voorlopig binnen te houden. Hij is bang dat bezoekers het biggetje anders iets aan zullen doen.

Er zijn geen directe vluchten tussen Mexico en Kaboel. Er zijn ook geen gevallen van Mexicaanse griep gemeld. Het Afghaanse varken is afkomstig uit China en heeft geen enkel symptoom van griep of een andere ziekte.