Met een tank door Babylon scheuren


De oude stad Babylon geldt als een van de grootste archeologische vindplaatsen ter wereld. Amerikaanse soldaten hebben er enorme schade toegebracht

Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties. De Amerikanen gebruikten de oude stad in 2003 en 2004 als basis voor duizenden soldaten. Dat is, zo schrijft een onderzoeker van het British Museum ‘alsof je een kamp opslaat bij de piramides of Stonehenge’. De Soldaten scheurden met tanks door de straten, braken gebouwen af die in de weg stonden en groeven schuttersputjes en loopgraven. Ook namen soldaten stukken van gebouwen mee als souvenir. Daardoor is Babylon enorm beschadigd.

De Hangende tuin van Babylon, een schilderij van Martin Heemskerck (1498-1574)
De Hangende tuin van Babylon, een schilderij van Martin Heemskerck (1498-1574)
Babylon was de hoofdstad van het oude Mesopotamië. Koning Hammurabi regeerde er van 1792 tot 1750 voor Christus. Hij schreef de eerste officiële wetten in de wereld. Zijn opvolger Nebukadnezar liet in Babylon hangende tuinen aanleggen, één van de zeven wereldwonderen. In totaal is de stad tien vierkante kilometer groot. Sinds 1935 worden er opgravingen gedaan, maar grote delen zijn nog nooit grondig onderzocht. Door de schade is dat nu wellicht onmogelijk

Wat zijn de zeven wereldwonderen? Klik hier voor een overzicht.

Veel soldaten lijken bovendien van hun verblijf in Babylon een handeltje te hebben gemaakt. Sinds de bezetting van de archeologische vindplaats duiken er in Europa en de Verenigde Staten spullen uit Babylon op. Zo heeft een antiquair uit Stuttgart (Duitsland) liefst 28 objecten uit de oude stad in de verkoop. Hij wil de spullen volgende week op een veiling verkopen. De Duitse politie onderzoekt of ze de spullen in beslag kunnen nemen.

De Unesco, de VN organisatie die het werelderfgoed beheert, wil dat Babylon onmiddellijk op de lijst van belangrijk cultureel erfgoed wordt geplaatst. Dan kunnen ze de archeologische resten beter beheren. Of dat gaat gebeuren ligt met name aan de Iraakse regering. Daar is echter ruzie uitgebroken tussen verschillende departementen over wie verantwoordelijk is voor Babylon.

Follow Faqtman on Twitter