Man gebruikt tand als oog


Bouwvakker Martin Jones raakte beide ogen kwijt in een ongeluk. Nu ziet hij weer, dankzij een tand.

De Brit had de pech tien jaar geleden met zijn hoofd boven een bak gesmolten aluminium te staan, toen die ontplofte. Hij raakte één oog helemaal kwijt en zijn andere gedeeltelijk. Hij was volledig blind. Maar doktoren bedachten een mogelijkheid om Jones weer te laten zien.

Zijn halve oog was van binnen nog intact, alleen zijn lens was bijna helemaal verdwenen. Oogspecialist Christopher Liu liet een tand van Jones trekken en hij nam een stukje van de binnenkant van zijn wang. Met tandartsboortjes veranderde hij de tand in een iris. De huid van de wang werd zo strak gespannen dat het doorzichtig werd.

Chirurgen brachten dit ‘oog’ bij Jones in. De operatie duurde acht uur, maar toen Jones zijn oog opende, kon hij bijna niet geloven wat er gebeurde: hij zag voor het eerst zijn vrouw, die hij acht jaar geleden leerde kennen. De ‘wanglens’ was aanvankelijk nog wat troebel, maar gaat snel vooruit.

Jones ziet er dankzij zijn witte tandoog uit als een soort cyborg. Maar dat interesseert hem niets, hij is hard bezig de afgelopen tien jaar in te halen. Er is veel voor hem te ontdekken. De eerste auto die hij zag nadat hij uit het ziekenhuis kwam, was een Smart. ‘Ik kon mijn nieuwe oog bijna niet geloven, wat een minkukelauto. Het lijkt alsof iemand een auto in twee stukken heeft gehakt’, aldus Jones in de Britse Daily Mail.