Nieuws

Lord of the rings tegen protesten


Oké, je land is een puinhoop. Duizenden mensen protesteren in de straten voor hervormingen. Er zijn doden gevallen. Wat doe je? Een filmmarathon op televisie natuurlijk.

Normaal krijgen de inwoners van Iran één of twee Amerikaanse films per week voorgeschoteld. Meestal illegale kopieën die op dvd het land zijn ingesmokkeld. Iran kent geen auteursrechten en betaalt geen royalties.

Maar sinds de protesten tegen de verkiezingsuitslag zijn begonnen, is het bijna iedere avond raak in Teheran: op prime time worden constant recente films vertoond. Vanavond is het hoogtepunt van wat al het ‘Iraans filmfestival’ wordt genoemd: de hele Lord of the Ring cyclus wordt uitgezonden. Ruim negen uur fantasy aan één stuk.

De regering hoopt dat de Iraniërs thuis zullen blijven met een bak popcorn en niet de straat op zullen gaan om tegen het regime te protesteren.

Het gebruik van films om mensen stil te houden is een beproefde methode bij onrust. In Amerikaanse gevangenissen wordt op de avond voor een executie vrijwel altijd porno op het huiskanaal uitgezonden. De gevangenen zouden daardoor niet denken aan het lot van de mensen op death row.

Ook in Nigeria zijn films en televisieseries gebruikt om inwoners te beïnvloeden tijdens onlusten. Maar of het vertonen van Lord of the Rings zal helpen om Iran rustig te houden? De keuze voor de verfilming van de Tolkien-boeken lijkt in ieder geval ongelukkig. Het thema van de film is een zoektocht naar de waarheid, een beproeving van het karakter van de helden.

Precies dat is wat er in Teheran nu gebeurt. Met een beetje pech – voor het regime dan – wordt een van de zinnen uit de film een leidraad voor de mensen die protesteren: ‘even the smallest person can change the course of the future’.