Kwantumcomputer nu voor iedereen


Wetenschappers in dienst van IBM hebben voor het eerst een kwantumcomputer beschikbaar gesteld aan het publiek.

Kwantumcomputers bevinden zich nog in een vroeg onderzoeksstadium, maar IBM wil de vooruitgang een duwtje in de rug geven door meer mensen er toegang toe te geven. De kwantumcomputer staat fysiek in het onderzoekslaboratorium van IBM in de Amerikaanse staat New York, maar is online aan te sturen. Hoewel de online service met de naam IBM Quantum Experience vooral bedoeld is voor wetenschappers en studenten, mag iedereen die zich ervoor interesseert gebruik maken van de vreemde nieuwe computer.

Een kwantumcomputer verschilt flink van de digitale computer die de meeste mensen thuis hebben. Een digitale computer denkt in enen en nullen; een bit kan aan of uit staan. Een kwantumcomputer gebruikt combinaties van enen en nullen om meer posities mogelijk te maken. Het kan een 1 zijn, een 0, of allebei tegelijk of ergens tussenin. Die toestanden worden kwantumverstrengeling genoemd.

Doordat ze zo anders werken, kunnen ze sneller problemen oplossen dan normale computers. Dat is vooral handig bij problemen waarbij rekening gehouden moet worden met heel veel variabelen tegelijk, zoals bij de interactie van moleculen in scheikunde. Ze zijn ook erg handig als lerende machines. Van zulke lerende systemen wordt gedacht dat ze heel erg gaan helpen bij het vinden van nieuwe medicijnen en nieuwe vormen van computerbeveiliging.

Kwantumcomputers zitten ook helemaal anders in elkaar. De computer van IBM is wel net als normale computers gebaseerd op een siliconenchip, maar gebruikt supergeleidende metalen die ongelofelijk koud moeten zijn om goed te werken. De computer staat in een speciale koelkast die hem koelt tot slechts 0,015 graden boven het absolute nulpunt.

Deze kwantumcomputer is met vijf ‘kwantumbits’ nog niet zo heel veel slimmer dan veel conventionele supercomputers, maar er wordt gewerkt aan kwantumcomputers met vijftig kwantumbits. Niemand weet nog wat een computer die zo snel en slim is zal kunnen.