Kun je energie halen uit een vulkaan?


Nu we steeds nieuws horen over die IJslandse vulkaan vraag ik me af: kun je dat ding niet gebruiken om elektriciteit op te wekken? – Robin (via Hyves/Faqtman)

Je zou er zó aan voorbij lopen in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Ontelbare onopvallende stalen gebouwtjes van een meter of twee hoog en een meter breed. Het lijken gewoon elektriciteitshuisjes, maar dat zijn ze niet. De stalen constructies zijn het enige zichtbare deel van een installatie die twee kilometer de grond in gaat.

Op die diepte is het gesteente loeiheet. Vanuit de stalen huisjes loopt zeewater door een lange buis richting de hitte. Zodra het in aanraking komt met het hete gesteente, verdampt het in een fractie van een seconde. De snel opstijgende stoom drijft via een schoep een dynamo aan en presto: er zijn een aantal huizen van elektriciteit voorzien. De reststoom gaat naar hotels om de douche mee te verwarmen. Geothermische energie noemen ze het.

De Laugavegur winkelstraat in Reykjavik. Dankzij stoepverwarming ligt er nooit sneeuw.
De Laugavegur winkelstraat in Reykjavik. Dankzij stoepverwarming ligt er nooit sneeuw.

Al heel lang geleden hadden de IJslanders door dat je hitte van vulkanen goed kunt gebruiken om water mee te verwarmen. Maar het duurde tot de jaren twintig van de twintigste eeuw tot iemand op het idee kwam om er gebouwen mee te verwarmen. Pijpleidingen met loeiend heet vulkanisch water werden van vulkanen naar scholen geleid, die hun kolen- en houtkachels de deur uit konden doen. In de jaren zeventig werd de eerste centrale gebouwd waar de geothermische energie werd omgezet in elektriciteit.

Daarna is het snel gegaan. De energie is in zo’n overvloed aanwezig, dat de IJslanders de grootste energieconsumenten ter wereld zijn geworden. Geen wonder als de gemiddelde elektriciteits- en warmterekening een paar tientjes per jaar bedraagt. Vlak onder de poolcirkel worden sinds de jaren zeventig tomaten en zonnebloemen verbouwd in kassen, verwarmd door geothermische energie. En wie in een van de mooie winkelstraten van Reykjavik gaat shoppen, zal niet snel uitglijden. Stoepverwarming zorgt voor een permanent sneeuwvrij trottoir.

De energie is zelfs zo overvloedig aanwezig, dat de IJslanders makkelijk 8 miljoen mensen van stroom zouden kunnen voorzien. Maar er wonen nog geen 400.000 mensen in IJsland, voornamelijk in de hoofdstad Reykjavik.

Ook een vraag? Stel hem aan de redactie via info[at]faqt.nl of het contactformulier.

Foto:
Marek ?lusarczyk.