Kras repareert zichzelf


Goed nieuws voor mensen die nog wel eens een krasje hebben. Binnenkort repareert de auto die zelf met zonlicht.

Als je net een nieuwe auto hebt, is het altijd angstig wachten op het eerste krasje. Dat voelt niet zelden alsof je zelf een flinke wond hebt opgelopen.

© Samiylenko | Dreamstime.com
Maar wat als je het krasje binnen een minuut kunt weghalen door er met een lampje op te schijnen of hem gewoon in de zon te zetten.

Nee, dit is geen Tel Sell advertentie voor een wondermiddel dat niet helpt. Aan de Case Western Reserve University in Cleveland (VS) en de universiteit van Fribourg (Zwitserland) is een plastic ontwikkeld dat zichzelf kan repareren. Als het moet meerdere keren op dezelfde plek.

Het materiaal bestaat uit een polymeer waarin zeer kleine metalen deeltjes zitten. Die deltjes werken als een soort lijm om de rest van het materiaal te binden. Als de stof wordt beschadigd, dan is bestalen met UV licht voldoende. Door de metalen deeltjes aan het licht bloot te stellen, houden ze tijdelijk op om ‘lijm’ te zien. Daardoor smelt de koolwaterstof en vult het de kras in.

Van dit materiaal kun je van alles maken. Auto-onderdelen zijn de meest in het oog springende toepassing. Maar ook brillen, vloeren en zelfs meubels behoren tot de mogelijkheid. En doordat we minder plastic weggooien, is het ook nog eens milieuvriendelijk.

Follow Faqtman on Twitter