Kleefschoenen uitgevonden, Spiderman wordt echt


Nog even en je kunt tegen de muren oplopen zoals Spider-Man. Er zijn kleefschoenen uitgevonden.

Plakken is een ingewikkeld proces, dat de wetenschap nog steeds niet helemaal begrijpt. Waarom zit iets dat je lijmt muurvast, maar kun je een Post-it keer op keer lostrekken en weer vastmaken?

Onderzoek naar plakken heeft een verrassende nieuwe uitvinding opgeleverd, kleefschoenen. Officieel heet de uitvinding van Paul Steen, hoogleraar biomoleculaire chemie en engineering, een ‘snelle hechting apparaat’. Maar een betere naam zou het ‘Spiderman apparaat’ zijn.

spiderman

Steen bestudeerde een kever afkomstig uit Florida. Dit beestje kan blijft zonder moeite aan allerlei oppervlaktes kleven. Het torst ondersteboven zelfs honderd maal zijn eigen gewicht mee. Zijn geheim? een zwak elektrisch stroompje op zijn pootjes. Steen besloot de techniek van het kevertje te imiteren in een machine.

Het apparaat bestaat uit een platte plaat met miljoenen gaten er in, elk op een afstand van één micron van de ander. Een micron is een miljoenste van een meter. Aan de binnenkant van de plaat zit een laag poreus materiaal, gevuld met water. Door deze poreuze laag onder stroom te zetten, komt er water door de kleine gaatjes van de plaat.

De oppervlaktespanning van die miljoenen druppels zorgt dat de platte plaat kleeft aan een ander oppervlak – net als een nat glas aan een gladde tafel blijft plakken.

De kleefkracht van de machine is groot. Aan een plaat van drie bij één centimeter kan 15 kilo hangen. Bedek een paar schoenen met de platen en een volwassen kerel kan van het plafond hangen.

Om de kleefkracht uit te schakelen, wordt het elektrisch veld gewoon omgekeerd, zodat het water zich terugtrekt door de poriën en de aantrekkingskracht weer verdwijnt. Zo zou een ‘Spiderman’ over het plafond kunnen lopen.