Kevin Costner vecht tegen olie


Acteur Kevin Costner heeft gevochten tegen piraten, de maffia en spoken. Nu heeft hij een nieuwe vijand: olie in de Golf van Mexico.

Nee, het is dit keer geen filmrol waarin Costner tussen explosies door moet rennen om de held te spelen en het meisje te redden, hij doet echt iets tegen de olieramp. Het Britse oliebedrijf BP heeft bij Costner 32 machines besteld, die olie en zeewater van elkaar kunnen scheiden.

Naast acteur ook uitvinder: Kevin Costner.
Naast acteur ook uitvinder: Kevin Costner.

Costner (Dances with Wolves, Bodyguard) heeft het apparaat in de vroege jaren negentig ontwikkeld met zijn broer, een wetenschapper. De machine zuigt het olieachtige water van de zee en centrifugeert het bij hoge snelheid. Daardoor valt het mengsel uiteen in 99 procent zuiver water en één procent zuivere olie. ‘Dit is de manier om een olieramp in de 21e eeuw te bestrijden’, zei de acteur tegen CNN. De acteur investeerde in de afgelopen 15 jaar ongeveer vierentwintig miljoen dollar (19 miljoen euro) in de ontwikkeling.

Ook regisseur James Cameron (Avatar) wil tegen de olieramp vechten. Sinds zijn film Titantic heeft Cameron veel ervaring met onderwatercamera’s. Hij bood aan de reparatie aan de bron van de lekkende olie te filmen, zodat de techneuten beter hun werk kunnen doen. Maar BP heeft gezegd dat ze geen behoefte hebben aan blauwe wezens op zeebodem.