Kan je dood gaan aan te veel energiedrank?


Kun je dood gaan aan te veel energiedrank? – Kevin

Je kunt zelfs doodgaan aan te veel water. Alle voedingsstoffen die je tot je neemt zijn in enorme hoeveelheden dodelijk. Dus ook Red Bull en al die andere energiedrankjes. Maar daarvoor moet je wel absurd veel drinken.

Energiedrankjes zijn relatief ongevaarlijk. De energie die je er van krijgt zit voornamelijk in cafeïne. Een blikje Red Bull bevat ongeveer even veel van deze stof als een kop koffie.

zoet en met een 'gevaarlijk' imago: Red Bull. Foto: Böhringer Friedrich.
Dus kun je gerust een paar blikjes drinken. Cafeïne wordt pas gevaarlijk vanaf een inname van 1000 milligram, dat is een blikje of twaalf achter elkaar. Dan kun je last krijgen van hartkloppingen en hallucinaties.

Voor een dodelijke overdosis zul je aan tientallen blikjes binnen een half uur moeten denken.

De andere werkzame stof in veel energiedrankjes is taurine. Of je daar een overdosis van kunt krijgen is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat het op de hersens kan inwerken als je er absurde hoeveelheden van drinkt. Maar dan hebben we het weer over tientallen blikjes achter elkaar.

Toch is het verstandig om op te passen met te veel energiedrank. Uit Australisch onderzoek blijkt dat de ‘kleverigheid’ van bloedplaatjes bij inname van één blikje Red Bull al toeneemt. Verder onderzoek is nodig voor daar meer over bekend is. Voor de zekerheid kun je het dus beter bij niet meer dan drie blikjes per dag houden.

Follow Faqtman on Twitter