Je kunt er ook mee bellen


De mobiele telefoon begon zijn leven als handig ding om mobiel mee te bellen. Dat is nu een bijzaak.

De gemiddelde bezitter van een mobiele telefoon gebruikt het apparaat nog maar 12 minuten per dag om mee te bellen, tegen meer dan 2 uur om andere dingen mee te doen. Bellen staat daarmee op de vijfde plaats. Ook SMS’en is op zijn retour: we doen dat nog maar 10 minuten per dag. In opkomst is het bijhouden van de sociale netwerken: 17 minuten per dag.

Foto: Renato Mitra

Dat zijn de uitkomsten van een groot onderzoek van Samsung. Spelletjes spelen en muziek luisteren zijn met allebei een kwartier per dag ook belangrijke taken van de telefoon. In de top 10 staan verder het bekijken van video’s, boeken lezen en fotograferen.

Al die functies van de telefoon gaan ten koste van andere apparaten. Zo wil de helft van de ondervraagde Europeanen geen nieuwe wekker meer kopen, omdat de telefoon je ook kan wekken. Zo’n 46 procent draagt geen horloge meer, maar kijkt op de telefoon voor de tijd. Opmerkelijk: 6 procent van de mensen kijkt nu naar het mobieltje in plaats van televisie. Hetzelfde percentage koopt geen papieren boeken meer, maar leest op het scherm van de smartphone.

Follow Faqtman on Twitter