Je eigen satelliet voor 5600 euro


Altijd al iets naar de ruimte willen sturen? Je eigen satellietbeelden maken? Dat kan vanaf nu, met een budgetsatelliet.

Het Amerikaanse bedrijf Interorbital lanceert volgend jaar een eigen raket naar de ruimte. Het stelt bedrijven, scholen, organisaties maar ook particulieren in staat om zelf een satelliet mee te sturen. Het gaat om een kokertje dat je zelf mag vullen met elektronica, camera’s of andere zaken, als het maar niet meer weegt dan 750 gram. De prijs? Voor 5600 euro heb je een eigen ruimtesonde.

Interorbital noemt hun product de TubeSat en ze willen er een paar honderd per keer van meenemen. De kokertjes zullen naar 310 kilometer boven het aardoppervlak worden gebracht. Dat is hoog genoeg om allerlei interessante experimenten doen, de TubeSat is in staat om via een radio aan boord alle gegevens naar de aarde sturen die je in een baan om de aarde verzamelt. Ook zit er een opening in de satelliet voor een cameralens.

Na een paar weken in de ruimte begint de TubeSat te dalen. Na verloop van tijd komt je satelliet in de dampkring terecht, waar het ding zal verbranden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw sonde bijdraagt aan het probleem van ruimteafval.

Foto: Interorbital
Foto: Interorbital