Japanners bouwen vliegende trein


De nieuwste ontwikkeling op het gebied van treinen heet vleugels. Kun je boven de rails vliegen. Japanners laten zien hoe.

Treinen zijn een effectieve manier van reizen, maar ze ondervinden veel weerstand van de rails en de lucht. In Japan proberen ze dat eerste op te heffen en het tweede te gebruiken. Techneuten van Tohoku University hebben een trein gebouwd die een beetje vliegt.

De nieuwe trein maakt gebruik van het grondeffect, dat is het fenomeen dat een dun laagje lucht bij hoge snelheden van een voertuig als een soort luchtkussen kan dienen. De Russen hebben in het verleden met dit natuurkundige effect geƫxperimenteerd en een vloot van grondeffect voertuigen gebouwd voor de marine, de ekranoplan.

De Japanners willen hetzelfde effect gebruiken om een trein met minimale weerstand te laten voortbewegen. Hun vinding rijdt door een betonnen bak op weinig meer dan een laagje lucht onder een paar korte vleugels. Het systeem heeft als voordeel dat treinen er grote snelheden door kunnen halen, terwijl ze weinig energie nodig hebben, zoals bij magneettreinen. Het nadeel is dat er een compleet nieuwe infrastructuur voor deze treinen moet worden gebouwd.