Japanner scant sneller dan zijn schaduw


Uitgevers zullen niet blij zijn, maar manga liefhebbers kunnen in hun handen knijpen. En met de snelste robothand is scannen zo gepiept.

Zelfs dit boek is met hoge snelheid te scannen
Zelfs dit boek is met hoge snelheid te scannen

Even een kopietje maken kan iedereen. Ook een pagina inscannen lukt de meeste mensen nog wel. Maar wie neemt de tijd om een heel boek in te scannen? Nou jij misschien wel. Scannen hoeft namelijk helemaal niet lang te duren. Het is een aantal Japanners gelukt om een apparaat te ontwikkelen dat 200 bladzijden per minuut kan inscannen. Of het nou een boek over de wereldproblematiek of het plaatjesboek van je jonge zusje is, dit apparaat maakt er binnen een paar minuten een digitale versie van.

Uitgevers die eerder al volop mopperden op Google die digitale versies van hun boeken online publiceerde zullen ook nu weer met kromme tenen moeten vaststellen dat ook deze uitvinding een gevaar voor hun verkoop kan zijn. De Japanse techneuten die het staaltje scantechniek hebben ontworpen willen de bekende Japanse manga-strips op harde schijven vast gaan leggen. Ze hebben echter geen zin om hier uren op te wachten en ontwierpen daarom een supersnelle scan-camera.

Deze camera maakt 500 frames per seconde en legt alle pagina’s van het boek al bladerend vast. Het binnen no-time twee keer over het papier. Eerst vliegt de lens van de scanner bliksemsnel over de pagina om tekst en plaatjes vast te leggen. De tweede keer probeert de scanner de pagina’s in de oorspronkelijke staat te restaureren, bijvoorbeeld als pagina’s gebogen zijn tijdens het bladeren en er een vertekend beeld zou kunnen ontstaan. Deze restauratie wordt gedaan door een laserstraal die onzichtbare lijnen op het papier trekt zodat de regels weer onder elkaar komen te staan en de pagina weer logisch zichtbaar is.

De scanmethode die Google gebruikt zou volgens geruchten, Google wil er zelf niets over kwijt, bestaan uit een speciale infraroodcamera. Hiervoor moeten wel de pagina’s plat liggen, of de bladzijden door medewerkers van de zoekmachine zelf worden omgedraaid is onbekend. Andere scanners kunnen wel scannen terwijl er gebladerd wordt maar kunnen niet meer dan 50 scans per minuut maken. De nieuwste Japanse vinding doet dit dus vier keer sneller.

De maker van deze snelle boekenwurm is Matoshi Ishikawa, hij is degene die eerder al de snelste robothanden in de geschiedenis. Het zou dus kunnen zijn dat ook RSI geen probleem zal zijn voor het gebruiken van deze uitvinding. Je gebruikt gewoon een robothand.

Foto: Flickr