Is wakker worden door een wekker ongezond?


Is wakker worden slecht als je door een wekker wordt gewekt? – Henk-Jan

Een wekker is heel nuttig als je op tijd wakker moet worden, maar lekker wakker worden is het vaak niet. Zeker avondmensen zullen zich vaker afvragen of die herrie op de vroege ochtend wel gezond is.

Een enkeling heeft geen wekker nodig om makkelijk op te staan, maar voor de meeste mensen is het een noodzakelijk kwaad. Het liefst zouden ze het ding stuksmijten tegen de muur van hun slaapkamer. Zou dat niet ook maar beter zijn? De abrupt afgebroken nachtrust en de schrik waarmee je gewekt wordt, dat kan toch niet gezond zijn?

Volgens onderzoekers van een Japanse gezondheidsinstituut zijn wekkers inderdaad niet ongevaarlijk. Uit hun onderzoek bleek dat mensen die wakker gemaakt werden met een wekker een hogere bloeddruk en snellere hartslag hadden dan mensen die op eigen gelegenheid mochten ontwaken. Als je keer op keer onrustig wakker wordt, kun je een soort blijvende stress ontwikkelen.

Toch hoef je je niet direct zorgen te maken: alleen voor mensen in risicogroepen (rokers, drinkers, ouderen) kan het ongezond zijn om veel te vroeg op te staan. En ‘te vroeg’ is dus half vijf of zo, niet acht uur ’s ochtends.

Ritme
Sommige wekkers proberen het ontwaken wat te vergemakkelijken. Lichtwekkers bijvoorbeeld geven steeds feller licht. Door zonsopgang te simuleren, krijgt je lichaam het idee dat het tijd is om aan de dag te beginnen. Het licht is een signaal voor de hersenen dat melatonine afgebroken moet worden, het hormoon dat slaperig maakt. Op die manier wordt je lichaam langzaam voorbereid op het wakker worden. Sommige wekkers houden zelfs bij in welke slaapfase je zit; ze wekken je op een moment dat je toch al niet meer zo diep in slaap bent.

Zulke apparaten zijn er vooral op gericht je te wekken op een manier die aansluit bij je dag/nacht-ritme. Want voor de duidelijkheid: het is dus niet het onbarmhartig piepen van een alarmklok op zichzelf dat ongezond is. Ons lichaam heeft het ’s ochtends druk met de voorbereidingen voor de nieuwe dag. Daar moet je het niet bij storen, want een een korte nachtrust is wel degelijk ongezond.

Met andere woorden: als je op tijd naar bed gaat en zorgt voor een goed bioritme, dan is het niet erg als ’s ochtends de wekker afgaat. Hoe naar dat missichien ook is.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter