Is vegetarisme wel gezond?


Wij mensen zijn eigenlijk omnivoren, sommige mensen kiezen ervoor om vegetariër te zijn. Zijn ze dan wel gezonder dan mensen die gezond eten maar wel met vlees in hun dieet? – Silfon

Je hebt gelijk dat mensen omnivoren zijn. Onze bouw is daarvoor een flinke aanwijzing. De kleine darm van de gemiddelde mens is ongeveer acht keer zijn of haar lichaamslengte. Bij echte vleeseters, zoals katten is dat drie keer. Bij vegetarische dieren, zoals koeien, is dat twintig keer.

Veel (oosterse) culturen zien vegetarisme als een ideaal. Ook als je wel vlees eet, moet je één dag per week vegetarisch eten. Zoals deze Chinese lei cha schotel, die vegetarisch is en de darmen zou beschermen tegen allerlei ziektes. Te eten op vrijdag.
We zitten dus keurig in het midden en hebben darmen die eiwitten kunnen halen uit vlees én uit plantaardige producten. Evolutiebiologen denken dat deze dubbele vaardigheid een van de succesfactoren van de mens is.

Maar is het gezond om helemaal nooit vlees te eten? Het antwoord is ja, ook volgens het Voedingscentrum van de overheid. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan onder volkeren en groepen die helemaal nooit vlees eten, zoals de Jaïnisten in India en boeddhistische nonnen in Vietnam. Daaruit blijkt dat je – eventueel generatie na generatie – vleesloos kunt leven in uitstekende gezondheid.

Sterker nog, steeds meer studies wijzen uit dat je zonder vlees zelfs gezonder leeft. Het aantal chronische ziekten is beduidend lager onder mensen die geen vlees en vis eten. Ook komt er veel minder kanker van de dikke darm voor onder vegetariërs.

Het enige probleem dat vegetariërs en met name veganisten kunnen ontwikkelen, is een tekort aan vitamine B12. Deze stof zit ook in kaas en melk en kun je ook in pilvorm krijgen. Alleen zij die zich volledig plantaardig voeden, hebben er wel eens last van. Ook moet je meer letten of je voldoende eiwitten en ijzer binnenkrijgt.

Het andere (mogelijk nadelige) punt van een vegetarisch dieet is dat je er iets meer scheten door laat.